GÜNDEM
Adanır: “Kaçak yapı hastalığı tedavi edilemez bir noktaya geldi”

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Genel Başkanı Tunç Adanır, “devleti yönetenlerin kronikleşen ‘kaçak yapı hastalığının’ tedavi edilmez bir noktaya geldiğini” söyledi.
Adanır yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katıldığı bir televizyon programında, “20 Temmuz’da yeni Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi (Külliye) ve Meclis binasının temelinin atılması için planlar yapıldığını açıkladığını” ifade etti.
Külliyenin halkın öncelikleri arasında yer almadığını ve proje onayının hiçbir yasal zemini bulunmadığını ileri süren Tunç Adanır, “İnat ve ısrardan anlıyoruz ki devleti yönetenlerin kronikleşen ‘kaçak yapı hastalığı’ tedavi edilemez bir noktaya gelmiştir” ifadelerini kullandı.
Devlete ait tüm binaların kaçak inşaat kapsamına girmeden inşa edilebilmesinin iki yasal yolu olduğunu belirten Adanır, bunları şöyle sıraladı:
“-Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı altındaki Planlama İnşaat Dairesi (PİD) tarafından projelendirilmesi ve yapı denetiminin PİD teknik personeli tarafından yapılması.
-KTMMOB’ye bağlı odalara kayıtlı serbest çalışan mimar ve mühendislerden, hizmet alımı yapılarak, projelerin vizelenmiş olması ve yapı denetiminin proje müellifleri tarafından yapılması.”
Bahse konu projelerin bugüne kadar her iki kurumda da yasallaştırılmadığını kaydeden Adanır, Cumhurbaşkanı’na; “20 Temmuz 2022 tarihinde kaçak yapıların temelini attırmayı mı planlamaktasınız?” sorusunu sordu.
GÜNDEM
Mücahitlerden doğaya 7000 fidan daha

GKK ekipleri, geçtiğimiz yıllarda yanan Kalkanlı Ormanlık Alanı’nda 7000 fidan dikti
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK), ağaçlandırma faaliyetlerini sürdürüyor.
Bu çerçevede, geçtiğimiz günlerde, GKK tarafından, Tepebaşı-Girne’de, KKTC’nin akciğerleri olan ve geçtiğimiz yıllarda yanan Kalkanlı Ormanlık Alanı’nda 7000 fidan dikildi.
GÜNDEM
Yakın Doğu okullarında depreme karşı güven veren analiz

Yakın Doğu Koleji, Yakın Doğu Yeniboğaziçi Koleji ve Dr. Suat Günsel Girne Koleji’nde kreşten liseye eğitim veren okul binalarında, deprem analizlerinin ilk aşaması tamamlandı. Yapılan testler, okul binalarının proje değerlerinin üzerinde beton kalitesine sahip olduğunu ve donatı kullanımının projeye uygun olduğunu ortaya koydu
Türkiye’de meydana gelen depremler, bölgemizin en önemli gerçeklerinden deprem riskini bir kez daha acı bir şekilde hatırlattı. Deprem uzmanlarının, KKTC’nin taşıdığı deprem riskine ilişkin ortak paydada buluştukları en önemli konu ise mevcut yapı stokunun incelenerek deprem analizlerinin yapılması gerekliliği. Hiç kuşkusuz, en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın eğitim gördüğü okul binalarının deprem direncini ölçmek ise en önemli önceliklerden biri.
Güçlü altyapısı ve yetkin uzman kadrosu ile uyguladığı testlerle yapıların depreme riskini ölçen Yakın Doğu Üniversitesi Yapı ve Zemin Analizleri Laboratuvarı da Yakın Doğu Koleji, Yakın Doğu Yeniboğaziçi Koleji ve Dr. Suat Günsel Girne Koleji kreşten liseye kadar eğitim veren bütün okul binalarının deprem analizlerinin ilk aşamasını tamamladı.
SONUÇLAR, PROJELERDE ÖNGÖRÜLEN MALZEME KALİTESİNİ KARŞILIYOR
Yakın Doğu Üniversitesi Yapı ve Zemin Analizleri Laboratuvarı uzmanlarının Yakın Doğu Kolejlerinin üç kampüsündeki okul binalarında gerçekleştirdiği incelemelerde; bütün okul binalarından alınan karot beton numuneleri basınç dayanım testlerinden geçirildi. Karot ve shmit-hammer yöntemleriyle yapılan testler, okul binalarının proje değerlerinin üzerinde beton kalitesine sahip olduğunu ortaya koydu. Yine aynı binalar, donatı tarama cihazlarıyla da taranarak donatı kullanımının projeye uygun olduğu raporlandı.
İlk aşaması tamamlanan çalışmanın ardından, Yakın Doğu Koleji, Yakın Doğu Yeniboğaziçi Koleji ve Dr. Suat Günsel Girne Koleji okul binaları için, zorunlu olmamasına rağmen bilgisayar destekli deprem senaryolarının uygulanacağı bina performans değerlendirme çalışmalarına da başlanıldı.
Yakın Doğu Üniversitesi Yapı ve Zemin Analizleri Laboratuvarı’nın okul binalarında gerçekleştirdiği analizlerin sonuçlarını açıkladığı video sunumu https://e-studybox.com/fullscreen-view/61361/61460 linki üzerinden velilerle de paylaşıldı.
Yakın Doğu Kolejlerinin KKTC’nin en büyük ilk ve ortaöğretim kurumu olarak Lefkoşa, Girne ve Yeniboğaziçi kampüsleri ile kreşten liseye her kademede eğitim verdiğini hatırlatan Yakın Doğu Kolejleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Yakın Doğu üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Murat Tüzünkan, “En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın eğitim gördüğü bütün okul binalarımızın deprem perfomanslarını ölçtük. Büyük bir bölümü yeni binalardan oluşan okullarımızda tamamlanan ilk testlerde, malzeme ve zemin açısından deprem yönetmeliklerinin belirlediği standartların üzerinde sonuçlar aldığımızı paylaşmaktan mutluluk duyuyorum” ifadesini kullandı.
Yakın Doğu Üniversitesi Yapı ve Zemin Analizleri Laboratuvarı’nın güçlü altyapısı ve uzman kadrosu ile yapıların taşıdığı deprem riskini çok yönlü bir şekilde analiz etme kabiliyetine sahip olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tüzünkan, “Yakın Doğu Üniversitesi Yapı ve Zemin Analizleri Laboratuvarı; Yakın Doğu Koleji, Yakın Doğu Koleji Yeniboğaziçi ve Dr. Suat Günsel Girne Koleji kampüslerimizde yer alan bütün okul binalarımızın ilk analizlerini tamamladı. Okul binalarımıza uygulanacak bilgisayar destekli deprem senaryoları ile bina performans değerlendirmeleri de yapılacak” değerlendirmesini yaptı.
GÜNDEM
İntergaz’dan tüm çalışanlarına deprem eğitimi

İntergaz, deprem gerçeğini unutturmamak için kurum içi eğitimler kapsamında “Deprem Eğitimi” düzenliyor.
Arama kurtarma ve ilk yardım konusunda deneyimli uzmanlar tarafından verilen eğitimlerde, deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili teorik ve pratik, hayat kurtarıcı bilgiler verildi.
Türkiye gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de deprem ülkesi olduğuna dikkat çekilen eğitimlerde; depreme ve meydana getirebileceği zararlara hazırlıklı olma ve gerekli önemleri almanın önemine vurgu yapıldı.
Eğitimlerde, deprem öncesi, deprem anında ve sonrasında neler yapılması gerektiği anlatılırken, hayati öneme sahip ilk yardım bilgileri katılımcılara uygulamalı olarak gösterildi.
İntergaz Genel Müdür Yardımcısı Kader Kencer yaptığı konuşmada konunun önemine dikkat çekerken, Kıbrıs’ta bulunan tüm kurum ve kuruluşların ve toplumun her kesiminin deprem başta olmak üzere tüm afetlere karşı hazırlıklı ve bilinçli olması gerektiğini, İntergaz olarak, gönüllülerden oluşan bir arama kurtarma ekibi oluşturmak için çalışma başlattıklarını söyledi.
-
GÜNDEM9 ay ago
“Asgari ücreti yeniden belirleme zamanı geldi, bir taraf mutsuz olacak”
-
GÜNDEM9 ay ago
LAÜ’den 1605 mezun daha
-
GÜNDEM8 ay ago
Evkaf, Akçay’daki tarihi Türk mezarlığını ortaya çıkardı
-
GÜNDEM9 ay ago
“Sorumsuzluğu yapanlar bedel ödemeli”
-
GÜNDEM4 ay ago
Riverside Otel’den kebap keyfine yeni bir soluk
-
GÜNDEM3 ay ago
Merit Lefkoşa Hotel’de 2023’e çifte karşılama
-
GÜNDEM4 ay ago
YDÜ, KKTC’de birinci, Türkiye genelinde ise 5’inci sırada
-
GÜNDEM5 ay ago
Kıbrıs’ta ilkleri başaran bir profesör: Ferhat Erişir