GÜNDEM
KKTC’li gençler, yeni dostluklar kuruyor

Türkiye’nin farklı illeri ve KKTC’den gelen 495 öğrenci, Gençlik ve Spor Bakanlığınca Kırşehir ile Kastamonu’da düzenlenen kamplarda yeni arkadaşlıklar kuruyor
Kırşehir’in Kaman ilçesi Hirfanlı Baraj Gölü kenarında 16-22 Temmuz’da düzenlenen Ahi Evran 11. Dönem Ulusal Kampı’na KKTC’den katılan gençler, Ankara, Elazığ, Adıyaman, Diyarbakır, Kastamonu, Sakarya ve Kocaeli’den gelen akranlarıyla sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde bulunuyor.
Gölde kanoya binen, tırmanma parkurundan okçuluğa ve bisiklete kadar birçok sportif faaliyete katılan gençler, halk oyunları ve tiyatro gösterileriyle de kendi kültürlerini diğer öğrencilere aktarma fırsatı yakalıyor.
Yaklaşık 1 hafta süren kampta gençler, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Japon Bahçesi, Ahi Evran Külliyesi gezilerine katılıp, at çiftliğinde ata biniyor ve farklı tarihi mekanları geziyor.
Gönüllü kamp lideri Nur Sena Uzak, AA muhabirine, kampa 46’sı KKTC’den 264 gencin katıldığını söyledi.
Gençlerin gönüllerince eğlendiğini anlatan Uzak, “Öğrencilerimiz birbirlerine kendi kültürlerini öğretti. Kendi yörelerine ait halk oyunlarını sergilediler. Güzel arkadaşlık kurdular. Kamptan sonra da sürekli görüşeceklerini dile getiriyorlar. Bu kadar iyi anlaşacaklarını tahmin etmemiştik ama her şey beklediğimizden daha iyi ilerledi.” diye konuştu.
KKTC’li Sıla Menekşe de çok güzel dostluklar edindiğini vurgulayarak, “Burada Türkiye’nin birçok yerinden ve farklı yaş gruplarından arkadaşlarım oldu. Farklı kültürler tanıdım, kendi kültürümü de tanıttım. Kampa geldiğimiz ilk günden itibaren hiç boş günümüz olmadı. Hocalarımız ve profesyonellerle birçok etkinlik yaptık. Okçuluk ve kano gibi daha önce yapmadığım sporları burada öğrendim.” dedi.
KKTC’den gelen gençlerden Taybe Kötüce ise daha önce Türkiye’den hiç arkadaşı olmadığını belirterek, “Burada olmak benim için çok güzel bir deneyim. Bir sürü dostluk kurduk. Yeni tanıştık ama yıllardır birbirimizi tanıyormuşuz gibi bir sürü anı biriktirdik. Ok atma, dağcılık gibi birçok yeni etkinliğe katıldım. Bu ortamda olmaktan çok mutluyum ve kendimi çok şanslı hissediyorum. İyi ki gelmişim. Çok teşekkür ediyorum bu kampı kuranlara.” ifadelerini kullandı.
Kocaeli’den kampa katılan Yıldız Çakır, “3 gün içinde o kadar yakın olduk ki ‘ Kıbrıs’a geldiğinizde kalacak yeriniz olmazsa mutlaka bize gelin.’ diye tekliflerde bulundular. Bu kadar kısa sürede hemen kaynaştık, bu da kampın büyüsü.” diye konuştu.
Adana, Ankara, Gaziantep, Kilis, İzmir, Manisa, Konya, Karaman ve KKTC’den 16-17 yaşlarındaki 231 genç de Kastamonu’daki Yolkonak Gençlik Kampı’na katılıyor.
Gençler 1 hafta boyunca, bisiklet, ipli tırmanış, okçuluk, golf, dart, el sanatları, paintball, ata binme, matrak, tenis, zipline, survivor ve tiyatro gibi etkinlikleri, Gençlik ve Spor Bakanlığının kamp liderleri eşliğinde gerçekleştiriyor.
Gençlere aynı zamanda maneviyat, halk ve sokak oyunları ile çeşitli konularda eğitim veriliyor. Gençler, akşamları kamp ateşi yakıp canlı müzik eşliğinde şarkılar söylüyor.
Kamp program sorumlusu Mehmet Engin Kahraman, AA muhabirine, kampın gençlerin gelişimine önemli katkılar sunduğunu söyledi.
Kampın 16 Temmuz’da başladığını ve 22 Temmuz’da sona ereceğini anlatan Kahraman, “Gençlerimizin mutlu şekilde buradan ayrılması için çalışmalar yapıyoruz. Haftanın 2 günü de Kastamonu’nun tarihi ve kültürel yerlerini gezdiriyoruz.” dedi.
Farklı illerden gelen öğrencileri dostluk kurmaları için aynı odalara yerleştirdiklerini aktaran Kahraman, şunları kaydetti:
“Kültürel bir kaynaşma olması için elimizden geleni yapıyoruz. Öğrenciler ilk geldiklerinde sürekli kendi arkadaşlarıyla aynı odayı paylaşmak istediler ama biz format gereği, kaynaşma açısından farklı yerlerden gelen öğrencilerin bir arada kalacağı şekilde organizasyonu yaptık. Gençler şu anda birbirleriyle çok güzel kaynaştılar, çok mutlular ve çok eğleniyorlar. Gençlerimizin içerisinde ilk kez memleketinden çıkanlar var. Bir gencimiz Kıbrıs’tan ilk kez çıkmış, geldiğinde çok korkuyordu ama şu anda o kadar çok eğleniyorlar ki inanamazsınız.”
KKTC’den kampa gelen Muhammed Daşyürek ise çeşitli oyunlar oynayıp el sanatları yaptıklarını dile getirerek, “Adanalı, Antepli, Konyalı arkadaşlarım var. Hepsinin kültürlerini tanıma fırsatı buldum. Halk oyunları olsun, sokak oyunları olsun, genç oyunları olsun, bu kamp sayesinde ana vatanın kültürünü daha yakından tanıma fırsatım oldu.” dedi.
Manisa’dan gelen Ahmet Emin Özpolat da oyunlar oynayıp gezilere katıldıklarını anlatarak, “4 kişilik odalarda kalıyoruz. Sabah akşam beraberiz. Arkadaşlarımızla tanıştık, ısındık. Kıbrıs’tan gelen arkadaşlarımızla hiçbir sıkıntı yaşamadık, gayet güzel anlaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Zeybek, atabarı, damat halayı öğreniyorlar
KKTC’den gelen Uğur Bilin ise farklı kültüler, farklı kişilikler tanıdığını, iyi arkadaşlıklar edindiğini söyledi.
Zeybek, atabarı ve damat halayı gibi oyunlar ile yöresel yemekleri öğrendiğini kaydeden Bilin, bu kampların sık sık yapılması gerektiğini vurguladı.
Karaman’dan kampa katılan Samet Özdemir de bundan sonra da yeni arkadaşlarıyla görüşmeyi sürdüreceğini belirtti.
GÜNDEM
Uluslararası Halk Dansları Ekiplerinden Evkaf‘a teşekkür





GÜNDEM
Havaalanında niye ambulans yok?

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü kurallarına ve işletme şartlarında havaalanında 24 saat ambulans bulundurma ve acil servis gibi sağlık hizmeti verilmesi zorunlu olmasına rağmen T&T Şirketi bu kurala uymuyor
İşletmeciliği Taşyapı firması olan T&T Şirketinin yaptığı havaalanında uzun bir zamandır ambulans ve sağlık hizmetinin verilmediği ortaya çıktı.
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) kurallarına ve T&T Şirketinin KKTC ile anlaşma şartlarında havaalanında 24 saat ambulans bulundurma ve yine havaalanı içerisinde acil servis gibi sağlık hizmeti verilmesi zorunlu olmasına rağmen T&T Şirketi’nin bu kurala uymadığı belirlendi.
Sivil Havacılık Dairesi yetkililerinin bu konuda derhal önlem alınması konusunda yetkili birimlere çağrı yaptığı, T&T Şirketi’ne ve Sağlık Bakanlığı’na da bu konuda yazı yazdığı öğrenildi.
Hükümet yetkilileri ve ilgili bakanlıklar bu konuda henüz bir girişimde bulunmazken, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda neden harekete geçmediği bilinmiyor.
ICAO kurallarına göre olası uçak kaza, kırım ve yangınlara müdahil olması için Havaalanı’nda zorunlu olarak ambulans bulundurulması ve bu ambulansların hiçbir surette başka amaçlar için meydanı terk etmemesi gerektiği belirtiliyor.
Ancak buna rağmen havaalanındaki ambulans, bölgedeki köylere hizmet verdiğinden Havaalanı’nda bulunmuyor.
Bu ciddi eksiklik karşısında yetkili birimlerin derhal harekete geçmemesi nedeniyle havaalanında yaşanacak herhangi bir sağlık sorunu ya da olası bir kazada müdahalenin erken yapılamayacak olması, büyük bir ihmali de beraberinde getiriyor.
GÜNDEM
Kuzey Kıbrıs’ın Değerleri’nde bu kez Osman Alkaş var

Doç. Dr. Mutlu Soykurt’un kaleme aldığı “Kuzey Kıbrıs’ın Değerleri” serisinin dördüncü kitabında ünlü Kıbrıslı Türk tiyatro ve sinema oyuncusu Osman Alkaş’ın ilham veren hikayesi, okuyucularıyla buluştu
Kıbrıs Türk Toplumunun kültürüne ve yaşamına büyük katkılar sunan kahramanların ilham verici hikayelerini okuyucuyla buluşturan “Kuzey Kıbrıs’ın Değerleri” serisinin dördüncü kitabı, ünlü oyuncu Osman Alkaş’ın hikayesini okuyucularıyla buluşturuyor.
Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun kurucularından olan Alkaş, Kıbrıs Türk halkı arasında popüler olan Torba programının yapımını da üstlendi. “Züğürt Ağa”, “Gölgeler ve Suretler”, “Ölümlü Dünya”, “Sarmaşık”, “Hükümet Kadın”, “Cinayet Süsü”, “Hababam Sınıfı Yeniden” gibi Türk sinemasının önemli yapımlarının yanı sıra “Öyle Bir Geçer Zaman ki”, “Alef”, “Seni Kalbime Sakladım”, “İyi Günde Kötü Günde” gibi pek çok televizyon dizisinde de rol alan Osman Alkaş’ın kariyer yolculuğu ve yaşam hikayesi Yrd. Doç. Dr. Mutlu Soykurt’un kaleminden “Kuzey Kıbrıs’ın Değerleri” serisinin dördüncü kitabıyla geleceğe taşınıyor.
Dördüncü kitabı piyasaya çıkan serinin ilk üç kitabında ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurriyet’inde farklı alanlarda önemli toplumsal izler bırakan duayen müzik öğretmeni Yıldan Birand, Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail ve Ramadan Cemil İşletmeleri’nin sahibi, iş kadını Işın Ramadan Cemil’in hayat hikayesi konu ediliyor.
Kuzey Kıbrıs’ın Değerleri serisinin dördüncü kitabı ile okuyucuyla buluşmaya devam etmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Girne Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mutlu Soykurt, yeni kitabında sadece başarılı oyuncu kariyeri ve kimliği ile değil kurucularından olduğu Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile Kıbrıs Türk halkına tiyatro aşkını aşılayan isimlerin başında gelen Osman Alkaş’ın hikayesini okuyuculara aktarmaktan büyük bir keyif aldığını ifade ederken, mütevazi kişiliği, yeteneği ve samimiyetiyle hepimizin gönlüne taht kurmuş bir değerimizin yaşam yolculuğunda, onu bugünlere taşıyan deneyim ve yaşam öğretilerini kaleme almak benim için büyük bir onur” dedi. “Bu topraklardan çıkan en önemli sinema ve tiyatro oyuncularından biri olan Osman Alkaş’ın kariyer yolculuğu ve yaşamıyla deneyimleriyle pek çok kişiye örnek olacağına şüphem yok” diyen Yrd. Doç. Dr. Soykurt, “Kuzey Kıbrıs’ın Değerleri kitap serisinin yeni kahramanlar ve hikayeler ile topluma ilham vermeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.
-
GÜNDEM1 ay ago
“Asgari ücreti yeniden belirleme zamanı geldi, bir taraf mutsuz olacak”
-
GÜNDEM1 ay ago
Adanır: “Kaçak yapı hastalığı tedavi edilemez bir noktaya geldi”
-
GÜNDEM4 hafta ago
LAÜ’den 1605 mezun daha
-
GÜNDEM1 hafta ago
Evkaf, Akçay’daki tarihi Türk mezarlığını ortaya çıkardı
-
GÜNDEM1 ay ago
“Sorumsuzluğu yapanlar bedel ödemeli”
-
GÜNDEM1 ay ago
Tatar’dan 4 maddelik öneri
-
GÜNDEM1 ay ago
Tatar: “Tedbirlere uymayı ihmal etmeyelim”
-
GÜNDEM3 hafta ago
“Bu bayrağı nesilden nesile taşıyacağız”