GÜNDEM
DAÜ’den büyük bir başarı daha
Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden (DAÜ) 30 akademisyen, ABD Stanford Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde, ABD ve Hollandalı bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından yürütülen çalışma sonucunda, 19 Eylül 2025 tarihinde yayımlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde dünyanın en fazla atıf alan bilim insanları arasında yer alma başarısını gösterdi. 30 DAÜ bilim insanının neredeyse tamamının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu olması, bir devlet üniversitesi olan DAÜ ve ülkemiz adına önemli bir gurur kaynağı oldu.
Liste, önde gelen akademik yayın kuruluşlarından Elsevier B.V. desteği ile Scopus verileri kullanılarak oluşturuldu. Listede 236 bin 314 bilim insanı dünyada %2’lik dilim içerisinde sıralandı. Bu yıl listeye giren bilim insanı sayısı geçen yıla göre 40 bin 62 artış gösterdi. Listede “Single Year (2024 takvim yılı için)” en fazla atıf alan bilim insanları ile “Career Long (Kariyer Boyunca)” en fazla atıf alan bilim insanları bulunuyor.
DAÜ’den 17 Akademisyen Yıllık Veri Tabanında Yer Aldı
Dünyanın en etkin akademisyenleri listesinde DAÜ’den 17 akademisyen 2025 yılı yıllık veri tabanında yer aldı.
Söz konusu listede; Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı ve Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman M. Karatepe, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Övgün, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Babak Safaei, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Akeem Adeyemi Oladipo, İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih T. Katırcıoğlu, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kömürcügil, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazım Mahmudov, Nanotechnology & Multifunctional Structures Research Center (Nanoteknoloji ve Multifonksiyonel Yapılar Araştırma Merkezi) eski araştırmacısı Dr. Emad Sobhani, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arran Fernandez, Mühendislik Fakültesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Demirel, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Seyedhabibollah Mazharimousavi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü ve Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İzzet Sakallı, Mühendislik Fakültesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Solyalı, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gazi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Özarslan, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Omar Mustafa ile Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Kükrer yer aldı.
Listeye Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinden giren bilim insanı sayısı geçtiğimiz yıla göre 55 artarak toplamda 1,589’a ulaştı. Güney Kıbrıs’tan listeye giren bilim insanı sayısı ise geçtiğimiz yıla göre 28 artarak 120 oldu.
DAÜ’den 5 Akademisyen Alanlarında Dünyada İlk 100’e Girme Başarısını Gösterdi:
Prof. Dr. Karatepe Alanında Dünyanın En Etkin 12. Bilim İnsanı
Dünya genelinde en yüksek etki yaratan bilim insanlarından oluşan listede, Prof. Dr. Osman M. Karatepe “Turizm” alanında kariyer boyu listesinde dünyanın en etkin 12. bilim insanı olarak önemli bir başarıya imza attı. Prof. Dr. Karatepe bu sonuçlarla alanında Türkiye ve KKTC’de 1. sırayı elde etti. Aynı zamanda 2025 yılı için hazırlanan “Single Year” listesinde yine alanında dünyanın en etkin 14. bilim insanı olma başarısını gösteren Prof. Dr. Karatepe, tüm alanların kapsandığı yıllık genel sıralamada dünyanın en etkin 2,377’nci, Türkiye’nin ise en etkin 12. bilim insanı oldu.
Dünyanın en etkin bilim insanları listesinde alanında dünyada ilk 100’e girme başarısını gösteren bir diğer DAÜ akademisyeni ise Doç. Dr. Ali Övgün oldu. Doç. Dr. Övgün “Nükleer & Parçacık Fiziği” alanında “Single Year” listesinde dünyanın en etkin 83. bilim insanı olarak önemli bir başarıya imza attı. Doç. Dr. Övgün bu sonuçlarla alanında Türkiye ve KKTC’de 1. sırayı elde etti. Aynı zamanda “Kariyer Boyu” listesinde de yer alan Doç. Dr. Övgün, bu listede de alanında Türkiye ve KKTC’de 1. sırada yer aldı.
DAÜ’nün ilk 100’e giren diğer akademisyenleri ise Doç. Dr. Babak Safaei, Doç. Dr. Akeem Adeyemi Oladipo ve Prof. Dr. Hasan Kömürcügil oldu. Doç. Dr. Safaei, “Makine Mühendisliği ve Taşıma” alanında “Single Year” listesinde dünyanın en etkin 94’üncü bilim insanı olurken, Türkiye’de 4’üncü, KKTC’de ise 1. sırada yer aldı. Aynı zamanda “Kariyer Boyu” listesinde de yer alan Doç. Dr. Safaei, bu kategoride Türkiye’de 10. sırayı, KKTC’de ise 1. sırayı elde etti.
Doç. Dr. Akeem Adeyemi Oladipo, “Kimya Mühendisliği” alanında “Single Year” listesinde alanında dünyada 96’ncı sırayı elde ederken, bu alanda Türkiye’de ve KKTC’de 1. sırayı elde etti. Aynı zamanda “Kariyer Boyu” listesinde de yer alan Doç. Dr. Oladipo, alanında Türkiye’de 10’uncu, KKTC’de ise 1. sırada yer aldı.
Prof. Dr. Hasan Kömürcügil, DAÜ’den alanında ilk 100’e giren bilim insanları arasında yer aldı. “Elektrik ve Elektronik Mühendisliği” alanında “Single Year” listesinde dünyada 100’üncü sırayı elde eden Prof. Dr. Kömürcügil, bu alanda Türkiye ve KKTC’de 1. sırayı elde etti. Aynı zamanda “Kariyer Boyu” listesinde de yer alan Prof. Dr. Kömürcügil, alanında Türkiye’de 3. sırada ve KKTC’de 1. sırada yer aldı.
Prof. Dr. Nazım Mahmudov, “Genel Matematik” alanında dünyada 128., Türkiye’de 4’üncü ve KKTC’de 1., Prof. Dr. Salih T. Katırcıoğlu “Ekonomi” alanında dünyada 343., Türkiye ve KKTC’de 1., Dr. Emad Sobhani “İnşaat Mühendisliği” alanında dünyada 200., Türkiye’de 6. ve KKTC’de 1., Doç. Dr. Arran Fernandez “Uygulamalı Matematik” alanında dünyada 228., Türkiye’de 4. ve KKTC’de 1., Prof. Dr. Hasan Demirel “Yapay Zeka ve Görüntü İşleme” alanında dünyada 6,157., Türkiye’de 93. ve KKTC’de 2., Prof. Dr. Seyedhabibollah Mazharimousavi “Nükleer & Parçacık Fiziği” alanında dünyada 1,917., Türkiye’de 8. ve KKTC’de 2., Prof. Dr. İzzet Sakallı “Nükleer & Parçacık Fiziği” alanında dünyada 1,963., Türkiye’de 9. ve KKTC’de 3., Doç. Dr. Davut Solyalı “Enerji” alanında dünyada 6,663., Türkiye’de 139. ve KKTC’de 3., Prof. Dr. Mustafa Gazi “Polimerler” alanında dünyada 2,399., Türkiye’de 32. ve KKTC’de 1., Prof. Dr. Mehmet Ali Özarslan “Genel Matematik” alanında dünyada 1,452., Türkiye’de 21. ve KKTC’de 4., Prof. Dr. Omar Mustafa “Nükleer & Parçacık Fiziği” alanında dünyada 3,226., Türkiye’de 17. ve KKTC’de 4., Prof. Dr. Osman Kükrer “Elektrik ve Elektronik Mühendisliği” alanında dünyada 2,006., Türkiye’de 21. ve KKTC’de 2. sırayı elde etti.
Kariyer Boyu Etki Listesi’nde 13 DAÜ Akademisyeni
Kariyer Boyu Etki Listesi’nde 13 DAÜ akademisyeni yer aldı. Listeye göre; Prof. Dr. Osman M. Karatepe “Turizm” alanında dünya genelinde en etkin 12. bilim insanı olurken, Türkiye’de ve KKTC’de 1. sırada; Prof. Dr. Salih T. Katırcıoğlu “Ekonomi” alanında dünyada 397. sırada yer alırken, Türkiye ve KKTC’de 1. sırada; Prof. Dr. Nazım Mahmudov “Genel Matematik” alanında dünyada 189. sırada yer alırken, Türkiye’de 3. KKTC’de 1. sırada; Prof. Dr. Hasan Kömürcügil “Elektrik ve Elektronik Mühendisliği” alanında dünyada 199. sırada yer alırken, Türkiye’de 3. ve KKTC’de 1. sırada; Doç. Dr. Ali Övgün “Nükleer & Parçacık Fiziği” alanında dünyada 1,305. sırada yer alırken, Türkiye’de ve KKTC’de 1. sırada; Doç. Dr. Babak Safaei “Makine Mühendisliği ve Taşıma” alanında dünyada 746. sırada yer alırken, Türkiye’de 10. KKTC’de 1. sırada; Doç. Dr. Akeem Adeyemi Oladipo “Kimya Mühendisliği” alanında dünyada 658. sırayı elde ederken, Türkiye’de 10. KKTC’de 1. sırada; Prof. Dr. Osman Kükrer “Elektrik ve Elektronik Mühendisliği” alanında dünyada 653. sırada yer alırken, Türkiye’de 7. KKTC’de 2. sırada; Prof. Dr. Hasan Demirel “Yapay Zeka ve Görüntü İşleme” alanında dünyada 5,884. sırada yer alırken, Türkiye’de 70. KKTC’de 2. sırada; Prof. Dr. İzzet Sakallı “Nükleer & Parçacık Fiziği” alanında dünyada 3,377. sırayı elde ederken, Türkiye’de 14. KKTC’de 2. sırada; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Doç. Dr. Kadri Hacıoğlu “Ağ ve Telekomünikasyon” alanında dünyada 4,068. sırayı elde ederken, Türkiye’de 37. KKTC’de 2. sırada; Dr. Emad Sobhani “İnşaat Mühendisliği” alanında dünyada 1,318. sırayı elde ederken, Türkiye’de 29. KKTC’de 1. sırada; ve Prof. Dr. Benedek Nagy de “Yapay Zeka ve Görüntü İşleme” alanında dünyada 9,677. sırayı elde ederken, Türkiye’de 122. KKTC’de 3. sırada yer alma başarısını gösterdiler.
Kariyer Boyu etki listesine Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinden giren bilim insanı sayısı
1,320 olurken, Güney Kıbrıs’tan giren bilim insanı sayısı ise 102 oldu.
Dünyanın en etkili bilim insanları listesine;
https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/8 linkinden ulaşılabiliyor.
“Listeye Giren Akademisyenlerimizi Gönülden Tebrik Ediyorum”
Başarıya ilişkin açıklamalarda bulunan DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç şunları söyledi: “Bu başarı, araştırma odaklı akademisyenlerimizin yayınlarının okunulduğunu ve kullanıldığını göstermektedir. Aynı zamanda, DAÜ’nün araştırma odaklı öğretim elemanları tarafından yürütmekte olan uluslararası akademik iş birlikleri, bunların yanı sıra yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle birlikte yapmış oldukları yayınlar ve bu yayınlara alınan atıflar başarının baş mimarı olmuştur.
Bizleri ayrıca gururlandırmakta olan bir diğer konu ise, dünyanın en etkin bilim insanları listesinde yer alan 30 akademisyenimizin (hem yıllık hem de kariyer boyu veri tabanlarında) büyük çoğunluğunun bu ülkede yetişmiş ve üniversitemiz bünyesinde kendilerini geliştirmiş kişilerden oluşmuş olmasıdır. Bu da KKTC’de bilimin öncüsü olan DAÜ’nün bu kadar başarılı bilim insanlarını çekirdekten yetiştirerek dünya biliminde en etkin yerlere ulaştırabileceğinin kanıtı olmuştur. Listede uzun yıllar üniversitemize hizmet veren değerli bilim insanlarının yanında, genç bilim insanlarımızın da yer alması, aynı zamanda listeye yeni bilim insanlarımızın da eklenmekte olması, bizler için gurur vericidir.
Dünyanın en etkin bilim insanları listesine girme başarısını gösteren tüm akademisyenlerimizi gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamına inancımın tam olduğunu ifade ediyorum.”
GÜNDEM
Şans oyunları sektörünün ekonomideki yeri tartışılacak
Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nda 20 Haziran (yarın) düzenlenecek panelle şans oyunları sektörünün turizm ve ekonomideki yeri tartışılacak.
Üniversite, 20 Nisan tarihinde saat 17.30’da ülkemiz turizm destinasyonunda en önemli tamamlayıcı sektörü olan şans oyunları sektörünün ilk kez bir üniversite tarafından ele alınacağını ve şans oyunları sektörünün KKTC turizm ekonomisine olan etkileri isimli bir panel gerçekleşeceğini duyurdu.
Panelde destinasyon marka etkisi üzerine şans oyunlarının potansiyeli hakkında Doç. Dr. Nimet Harmancı’nın sunumunun yanı sıra , Casino İşletmecileri Birliği Genel sekreteri Ayhan Sarıçiçek, “Kuzey Kıbrıs’ta şans oyunları sektörünün geçmişi ve günümüz” isimli başlığı hakkında sunum yapacak..
Casino İşletmecileri Birliği yönetim kurulu üyesi Gürdal Büyükgüngör “casino operasyonlarının ve yaratığı devasa istihdamın Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’ne etkileri isimli sunumunu gerçekleştirecek.
Yine aynı şekilde Merit Park Casino ve otel koordinatörü Selen Günay’ın casino ve otel işletmeciliğin Kuzey Kıbrıs’taki başarısının en önemli anahtarlarından biri olan CRM ve misafir memnuniyeti üzerine konuşmasını gerçekleştirecek.
Son olarak da iletişim ve dijital medya uzmanı Aziz Korkmaz‘ın gerçekleştireceği “şans oyunları sektöründe sanal bahis ve tehlikeleri üzerine” bir konuşma gerçekleştirecek.
Moderatörünü rektör vekili Prof. Dr. İsmet Esenyel‘in gerçekleştirceği panel; tüm halkımızın öğretim üyelerinin ve öğrencilerin katılımına açık olduğunu, artık şans oyunları sektörünün akademik ve bilimsel olarak rasyonel bir şekilde bu kadar istihdam ve gelir yaratan tamamlayıcı sektörü artık ele alınması gerektiğini bildirdi.
GÜNDEM
Gürsel Uzun bölge amirlikleri için sahada
KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, İskele ve Güzelyurt Bölge Amirlik binalarına yönelik yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, İskele ve Güzelyurt Bölge Amirlik binalarına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında sahada incelemede bulundu.
KIB-TEK’ten verilen bilgiye göre, İskele ve Güzelyurt Bölge Amirlik binalarının ihale sürecinin 8 Mayıs tarihinde tamamlanacağını ve Kurumun hizmet altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen projelerin planlandığı şekilde ilerlediğini belirten Uzun, çalışmaların yakından takip edildiğini vurguladı.
Öte yandan daha önce iptal edilen Gazimağusa Amirlik binası ihalesinin yeniden başlatılması için Merkezi İhale Komisyonu’na (MİK) gerekli başvurunun yapıldığı bildirildi.
İSKELE’DEKİ 9 DÖNÜMLÜK ARAZİDE İNCELEME
İskele Amirlik binasının inşa edileceği yaklaşık 9 dönümlük arazi de bölge amiri ile birlikte yerinde incelendi. Uzun, “projenin en uygun şartlarda hayata geçirilmesi için teknik değerlendirmelerin sürdüğünü” ifade etti.
GÜNDEM
Abiye defilesinde barış mesajları
Kale Inner Wheel Kulübü’nün doğaya katkı çerçevesinde düzenlediği abiye defilesinde barış mesajları verildi
Kale Inner Wheel Kulübü, Derya Grup sponsorluğunda şıklık ve barışı bir araya getirdi
Lefkoşa’daki Paşa Otel Havuz Başı’nda, Kale Inner Wheel Kulübü tarafından Derya Grup sponsorluğunda düzenlenen özel gece; kadın abiye defilesi ve gala yemeği ile büyük ilgi gördü.
Gecede, Hayriye Vurdu Ajansı’nın mankenleri kırmızı halıda yürüyerek sezonun en zarif abiye modellerini sergiledi. Estetik ve zarafetin ön planda olduğu defile, izleyicilerden tam not aldı.
Gecenin en dikkat çekici anı ise final bölümünde yaşandı. Mankenler, üzerlerinde taşıdıkları mesajlı kartlarla sahnede durarak “Barış, Zarafetin En Güçlü Halidir” ve “Gerçek Şıklık, Barışla Tamamlanır” mesajlarını güçlü bir görsellikle yansıttı. Sunucu konuşmasıyla bütünleşen bu anlamlı final, basın ve sosyal medya için etkileyici ve hafızalara kazınan kareler oluşturdu.
Kale Inner Wheel Kulübü Başkanı Derya Alp yaptığı konuşmada, gecenin yalnızca estetik bir etkinlik olmadığını vurgulayarak; kadın dayanışması, toplumsal farkındalık ve barış mesajlarının önemine dikkat çekti.
Etkinlikten elde edilen gelirin, kulübün yürütmekte olduğu Yeşillendirme Projesi kapsamında değerlendirileceği belirtilirken, doğaya katkı sağlamanın mutluluğu geceye katılan misafirlerle paylaşıldı.
Gecenin sonunda gerçekleştirilen çekilişle, yerli sanatçı Ruzen Atakan’ın özel bir eseri, şanslı bir davetliye hediye edildi. Bu anlamlı armağan, geceye sanatsal bir değer katarken davetliler tarafından büyük ilgi gördü.
Kale Inner Wheel Kulübü; kadın dayanışmasını güçlendirmek, toplumsal farkındalık yaratmak ve sosyal sorumluluk projeleri ile topluma katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.
Şıklık ile anlamı bir araya getiren bu özel gece, hem estetik hem de verdiği güçlü mesajlarla örnek bir organizasyon olarak hafızalarda yer etti.
-
GÜNDEM1 hafta agoKSTÜ’de farkındalık etkinliği
-
GÜNDEM1 hafta agoHande Tibuk, kadın liderler listesine seçildi
-
GÜNDEM7 gün agoMahsun Kırmızıgül’den Merit Royal Diamond Otel’de müzik ziyafeti
-
GÜNDEM6 gün agoAksa Enerji, Africa Finance Corporation ile stratejik iş birliğini güçlendiriyor
-
GÜNDEM6 gün agoEdirne’de Milli Takım İçin Kulaç Atacaklar
-
GÜNDEM6 gün agoGrand Sapphire’in kalitesi ödülle taçlandı
-
GÜNDEM6 gün agoMerit Park’a prestijli ödül
-
GÜNDEM5 gün agoKIB-TEK yönetiminden iddialara yalanlama
