Connect with us

GÜNDEM

“Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi” yapılıyor

Published

on

 

 

Enerji’nin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler “Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi” Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımı ile gerçekleşiyor…

 

KKTC’den Avrupa-Akdeniz Araştırmaları Merkezi (ASEMEDS) ile Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu (TUMBİFED) işbirliğinde düzenlenecek “Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi” 25 Ocak’ta Lefkoşa’da gerçekleştiriliyor. Doğu Akdeniz’de devam eden enerji tartışmaları, bölgesel aktörlerle büyük güçlerin Doğu Akdeniz’deki enerji politikaları ve son dönemde İsrail-Filistin savaşı ile birlikte yaşanan gelişmelerin masaya yatırılacağı etkinlikte alanında uzman konuşmacılar görüş ve önerilerini kamuoyu ile paylaşacak.

 

25 Ocak Perşembe günü Kıbrıs Türk Ticaret Odası Mustafa Çağatay Konferans Salonunda TUMBİKON Başkan Vekili Can Çobanoğlu’nun  yapacağı sunuş konuşmasıyla 9.30’da başlayacak.

 

Açılış konuşmasının ardından, TUMBİFED Başkanı Mehmet Hüsrev ile ASEMEDS Başkanı Murat Tüzünkan’ın konuşmalarının ardından, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar birer konuşma yapacak. Açılış konuşmalarının ardından sempozyum üç farklı oturumla devam edecek.

 

Birinci Oturum: Avrupa ve Ortadoğu’da Enerji Arz Güvenliği

Londra Enerji Kulübü İcra Başkanı Mehmet Öğütçü’nün yapacağı “Küresel Enerji Güvenliği, Enerji Yatırımları ve Jeopolitik Güç Mücadelesi” başlıklı sunum ve Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Doç. Dr. Cihat Yaycı’nın “Mavi Vatan ve Kıbrıs” başlıklı sunumununun ardından başlayacak olan birinci oturumda “Avrupa ve Ortadoğu’da Enerji Arz Güvenliği” ile ilgili konular tartışılacak. Oturum başkanlığını ASEMEDS Genel Başkanı ve Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Murat Tüzünkan’ın yapacağı oturumda, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi-Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hayriye Kahveci konuşmacı olarak yer alacak.

İkinci Oturum: Doğu Akdeniz’in Yeni Enerji Jeopolitiği

Oturum Başkanlığını ASEMEDS Yönetim Kurulu Üyesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Akşit’in yapacağı “Doğu Akdeniz’in Yeni Enerji Jeopolitiği” başlıklı oturumda ise Ankara Politikalar Merkezi Başkanı Emekli Büyükelçi M. Fatih Ceylan, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Kıdemli Öğretim görevlisi A. Necdet Pamir, Dış Politika Enstitüsü Küresel ve Türkiye Ekonomik Araştırmalar Direktörü Dr. Gülsüm Akbulut ile Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sertaç Hami Başeren konuşmacı olarak yer alacak.

Üçüncü Oturum: Doğu Akdeniz Enerji Uyuşmazlıkları ve Türkiye ile KKTC’nin Pozisyonu

Zirvenin son panelinde “Doğu Akdeniz Enerji Uyuşmazlıkları ve Türkiye ile KKTC’nin Pozisyonu” ASEMEDS Genel Sekreteri ve Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çıraklı’nın moderatörlüğünde masaya yatırılacak. Oturumda, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkan Vekili Aziz Limasollu, Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Av. Süleyman Boşça, Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal ile KKTC Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal konuşmacı olarak yer alacak.

TUMBİFED Başkanı Mehmet Hüsrev’in yapacağı kapanış ve genel değerlendirme konuşması ile sona erecek etkinliğin ücretsiz olup, konuya ilgi duyan herkese açık olacağı bildirildi.

 

 

 

 

 

 

 

Doğu Akdeniz Enerji Sempozyumu 25 Ocak 2024

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Mustafa Çağatay Konferans Salonu Lefkoşa

 

 

 

09.30-10.30              AÇILIŞ KONUŞMALARI

Sunuş:            Can ÇOBANOĞLU

TÜMBİKON Başkan Vekili

 

Sn. Mehmet HÜSREV

TÜMBİFED Genel Başkanı

 

Sn. Murat TÜZÜNKAN

ASEMEDS Genel Başkanı

 

Sn. Tahsin ERTUĞRULOĞLU

KKTC Dışişleri Bakanı*

 

Sn. Metin FEYZİOĞLU

T.C. Lefkoşa Büyükelçisi*

 

Sn. Ersin TATAR

KKTC Cumhurbaşkanı*

 

10.30-10.50              Kahve Molası

 

10.50-11.10              SUNUM: Küresel Enerji Güvenliği, Enerji Yatırımları ve Jeopolitik Güç Mücadelesi

 

Sn. Mehmet ÖĞÜTÇÜ

The London Energy Club and Global Resources Partners İcra Başkanı

 

 

11.10-11.30              SUNUM: Mavi Vatan ve Kıbrıs

 

Doç. Dr. Cihat YAYCI

Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TURKDEGS) Başkanı

 

11.30-12.15              BİRİNCİ OTURUM: Avrupa ve Ortadoğu’da Enerji Arz Güvenliği

 

Oturum Başkanı:      Doç. Dr. Murat TÜZÜNKAN

ASEMEDS Genel Başkanı

 

Konuşmacılar:

Prof. Dr. Mitat ÇELİKPALA

Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı

 

Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI

Dış Politika Enstitüsü Başkanı

 

Yrd. Doç. Dr. Hayriye KAHVECİ

Orta Doğu Teknik Üniversitesi – Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektör Danışmanı

 

12.15-12.45              Soru-Cevap

 

12.45-14.00              Öğle Arası

 

14.00-15.00              İKİNCİ OTURUM: Doğu Akdeniz’in Yeni Enerji Jeopolitiği

Oturum Başkanı:      Doç. Dr. Sait AKŞİT

ASEMEDS Yönetim Kurulu Üyesi

 

Konuşmacılar:

Büyükelçi (E.) M. Fatih CEYLAN

Ankara Politikalar Merkezi Başkanı

 

Sn. A. Necdet PAMİR

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Kıdemli Öğretim Görevlisi

 

Dr. Gülsüm AKBULUT

Dış Politika Enstitüsü Küresel ve Türkiye Ekonomik Araştırmalar Direktörü

 

Prof. Dr. Sertaç Hami BAŞEREN

Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili

 

15.00-15.30              Soru-Cevap

 

15.30-15.45              Kahve Molası

 

15.45-16.45              ÜÇÜNCÜ OTURUM: Doğu Akdeniz Enerji Uyuşmazlıkları ve Türkiye ile KKTC’nin Pozisyonu

Oturum Başkanı:      Doç. Dr. Mustafa ÇIRAKLI

ASEMEDS Genel Sekreteri

Konuşmacılar:

Sn. Aziz LİMASOLLU

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkan Vekili

 

Av. Süleyman BOŞÇA

Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı

 

Prof. Dr. Hasan ÜNAL

Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi

 

Prof. Dr. Hüseyin IŞIKSAL

KKTC Cumhurbaşkanı Diplomasi Özel Danışmanı

 

16.45-17.15              Soru-Cevap

 

17-15-17.30              Kapanış ve Değerlendirme

Sn. Mehmet HÜSREV

TÜMBİFED Genel Başkanı

 

 

* Kabul buyurdukları takdirde.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

El Ele Hizmet Kulübü Cengiz Topel Hastanesi’ne yardım etti

Published

on

Kısa bir süre önce kurulan ve faaliyetlerine başlayan Ele Ele Hizmet Kulübü Derneği, Cengiz Topel Hastanesi’nde bir özel odanın donatımını gerçekleştirdi.
Hastaneden yapılan açıklamada, dernek tarafından Özel Odanın boya badana işlerinin yanı sıra, klima, buzdolabı ve televizyon bağışı gerçekleştirdiği bildirildi.
Dernek Dönem Başkanı Servet Akacan ve Yönetim Kurulu üyeleri, sağlık ve eğitim konularının öncelik olduğunu kaydederek, bu tarz katkıların devam edeceğini söyledi.
Hastane Başhekimi Op. Dr. Zafer Hıdıroğlu da bağıştan dolayı Dernek yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederek, memnuniyetini dile getirdi.

Continue Reading

GÜNDEM

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Yaşlılarımız İçin Yeni İş Birliklerine İmza Attı

Published

on

Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf) Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tümer, İbni Sina Enstitüsü (ISE) ve Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın’ı makamında ağırladı.

Ülkemizde gerçekleştirilecek “Yaşlı Dostu Kuzey Kıbrıs Programı” hazırlıkları kapsamında adaya gelen Aydın, çalışmalar hakkında Genel Müdür Prof. Dr. Mustafa Tümer ile istişarede bulundu.

Yaşlı Dostu Kuzey Kıbrıs Programı, Kuzey Kıbrıs genelindeki şehirleri, ilçeleri, kasabaları ve köyleri, yaşlı yetişkinlerin sağlığını ve refahını etkileyen çevresel, ekonomik ve sosyal faktörlere daha fazla dikkat ederek nüfusumuzun hızla yaşlanmasına hazırlanmak için devlet politikası oluşturulmasını öngörmektedir.
Görüşmenin devamında konuşan Tümer, 15 – 21 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Sağlıklı Yaşlanma ve Nesiller Arası Dayanışma Haftası” programının düzenlenmesine, yaşlanan toplumumuzun aktif ve sağlıklı yaşlanması ve kaliteli bakım hizmetleri geliştirilmesi için “Toplum Temelli Bakım Hizmetleri Master Planı” hazırlıkları için Yaşlı Bakım Çalıştayı yapılmasına karar verildi.

Ayrıca görüşmede, Dünya Yaşlanma Konseyi’nin gözlemci olarak davet edildiği “Birleşmiş Milletler 2. Dünya Yaşlanma Kurultayı 2002 Madrid Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı” ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (2030) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sağlıklı ve Yaşlı Dostu Şehirler ile Sağlıklı Yaşlanma On Yılı (2021-2030) programlarının yerel uygulamaları kapsamında Vakıf medeniyeti ve sağlık konularında yapılabilecek işbirlikleri de ele alındı.

Tümer, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Dr. Kemal Aydın’a Kuzey Kıbrıs için yaptığı değerli çalışmalar ve aktardığı tecrübeler için teşekkürlerini sundu.

Continue Reading

GÜNDEM

Ercan Turhan, Les Ambassadeurs Hotel&Casino’ya genel müdür olarak atandı

Published

on

Continue Reading