Connect with us

GÜNDEM

Stewart’tan Vakıflar İdaresi’ne anlamlı ziyaret

Published

on

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve UNFICYP Misyon Şefi Colin Stewart, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ni ziyaret ederek kurumun çalışmaları hakkında bilgi aldı. Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tümer ve Din İşleri Başkanı Hakan Moral’ın da hazır bulunduğu bu önemli ziyarette, Kıbrıs’ın çok kültürlü ve çok inançlı yapısının korunması, dini yapıların karşılıklı anlayışla yaşatılması ve iki halk arasında güvenin inşası konuları ele alındı.

Ziyaret kapsamında yapılan görüşmelerde, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin geçmişten bugüne taşıdığı çok yönlü vakıf geleneği, kültürel mirasın korunmasına yönelik kapsamlı restorasyon çalışmaları ve bu mirasın tüm toplumlara eşit şekilde sunulması yönünde atılan adımlar detaylı şekilde aktarıldı. Stewart, özellikle farklı inançlara ve topluluklara ait vakıf eserlerinin korunmasına yönelik sergilenen kapsayıcı yaklaşımı memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Larnaka’daki Hala Sultan Tekkesi Ziyaretleri Gündemdeydi

Prof. Dr. Mustafa Tümer, görüşme sırasında, Kıbrıslı Türklerin yılda yalnızca üç kez gerçekleştirebildiği Larnaka’daki Hala Sultan Tekkesi ziyaretlerinin sayısının artırılması gerektiğini vurguladı. Bu ziyaretlerin, inanç özgürlüğü ve karşılıklı anlayış açısından büyük sembolik öneme sahip olduğuna işaret eden Tümer, geçiş kapılarında yaşanan uzun bekleme sürelerinin de ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca, Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne her yıl 100’ün üzerinde farklı kiliseye toplu ziyaretler düzenlendiğine dikkat çekerek, bu uygulamanın karşılıklı anlayış ve eşitlik ilkesi çerçevesinde Kıbrıslı Türkler için de benzer şekilde genişletilmesi gerektiğini ifade etti. Tümer, Güney Kıbrıs’ta yaşayan Müslüman nüfusun giderek arttığına da dikkat çekerek, bu doğrultuda başka camilerin de ibadete açılması gerektiğini vurguladı.

Stewart: “Toplumsal Diyalog ve Saygı İçin Örnek Bir Model”

Ziyaret sırasında açıklamada bulunan BM Temsilcisi Colin Stewart, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin yürüttüğü faaliyetlerin sadece fiziksel yapıların onarımıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda halklar arasında diyaloğu, karşılıklı saygıyı ve hoşgörüyü inşa ettiğini belirtti. Stewart, “Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin yürüttüğü çalışmalar, sadece tarihi yapıları değil, aynı zamanda halklar arasında diyaloğu ve karşılıklı saygıyı da inşa ediyor. Bu yaklaşım, adada kalıcı barışa giden yolda önemli bir örnek teşkil etmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Mirası Korumak, Geleceğe Sorumluluktur”

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tümer, Colin Stewart’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, vakıf kültürünün sadece Müslüman topluma değil, tüm insanlığa ait ortak bir değer olduğunu belirtti. Tümer, “Bu miras, sadece geçmişin bir yansıması değil; aynı zamanda barış, dayanışma ve insanlık için geleceğe taşınması gereken bir sorumluluktur.” dedi.

Din İşleri Başkanı Moral’dan Barış ve Empati Vurgusu

Din İşleri Başkanı Hakan Moral ise yaptığı değerlendirmede, dini yapıların korunmasının ve ili halkım bu yapılara erişiminin sağlanmasının, güvenin güçlenmesine hizmet ettiğini belirtti. Moral, “İnançların barış içinde var olabilmesi için karşılıklı saygı, empati ve ortak değerlere sahip çıkmak şarttır. Bu da ancak iyi niyetli diyaloglarla mümkündür.” şeklinde konuştu.

Ortak Miras, Ortak Gelecek

Colin Stewart’ın Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne gerçekleştirdiği bu ziyaret, adada sürdürülebilir barış için kültürel anlayışın, karşılıklı saygının ve ortak mirasa sahip çıkmanın ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Görüşme, dini ve kültürel alanlarda yürütülen yapıcı diyalogların derinleşmesine katkı sağlayacak yeni bir sürecin kapısını araladı.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

Gürsel Uzun bölge amirlikleri için sahada

Published

on

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, İskele ve Güzelyurt Bölge Amirlik binalarına yönelik yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, İskele ve Güzelyurt Bölge Amirlik binalarına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında sahada incelemede bulundu.

KIB-TEK’ten verilen bilgiye göre, İskele ve Güzelyurt Bölge Amirlik binalarının ihale sürecinin 8 Mayıs tarihinde tamamlanacağını ve Kurumun hizmet altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen projelerin planlandığı şekilde ilerlediğini belirten Uzun, çalışmaların yakından takip edildiğini vurguladı.

Öte yandan daha önce iptal edilen Gazimağusa Amirlik binası ihalesinin yeniden başlatılması için Merkezi İhale Komisyonu’na (MİK) gerekli başvurunun yapıldığı bildirildi.

İSKELE’DEKİ 9 DÖNÜMLÜK ARAZİDE İNCELEME

İskele Amirlik binasının inşa edileceği yaklaşık 9 dönümlük arazi de bölge amiri ile birlikte yerinde incelendi. Uzun, “projenin en uygun şartlarda hayata geçirilmesi için teknik değerlendirmelerin sürdüğünü” ifade etti.

Continue Reading

GÜNDEM

Abiye defilesinde barış mesajları

Published

on

Kale Inner Wheel Kulübü’nün doğaya katkı çerçevesinde düzenlediği abiye defilesinde barış mesajları verildi

Kale Inner Wheel Kulübü, Derya Grup sponsorluğunda şıklık ve barışı bir araya getirdi

Lefkoşa’daki Paşa Otel Havuz Başı’nda, Kale Inner Wheel Kulübü tarafından Derya Grup sponsorluğunda düzenlenen özel gece; kadın abiye defilesi ve gala yemeği ile büyük ilgi gördü.

Gecede, Hayriye Vurdu Ajansı’nın mankenleri kırmızı halıda yürüyerek sezonun en zarif abiye modellerini sergiledi. Estetik ve zarafetin ön planda olduğu defile, izleyicilerden tam not aldı.

Gecenin en dikkat çekici anı ise final bölümünde yaşandı. Mankenler, üzerlerinde taşıdıkları mesajlı kartlarla sahnede durarak “Barış, Zarafetin En Güçlü Halidir” ve “Gerçek Şıklık, Barışla Tamamlanır” mesajlarını güçlü bir görsellikle yansıttı. Sunucu konuşmasıyla bütünleşen bu anlamlı final, basın ve sosyal medya için etkileyici ve hafızalara kazınan kareler oluşturdu.

Kale Inner Wheel Kulübü Başkanı Derya Alp yaptığı konuşmada, gecenin yalnızca estetik bir etkinlik olmadığını vurgulayarak; kadın dayanışması, toplumsal farkındalık ve barış mesajlarının önemine dikkat çekti.

Etkinlikten elde edilen gelirin, kulübün yürütmekte olduğu Yeşillendirme Projesi kapsamında değerlendirileceği belirtilirken, doğaya katkı sağlamanın mutluluğu geceye katılan misafirlerle paylaşıldı.

Gecenin sonunda gerçekleştirilen çekilişle, yerli sanatçı Ruzen Atakan’ın özel bir eseri, şanslı bir davetliye hediye edildi. Bu anlamlı armağan, geceye sanatsal bir değer katarken davetliler tarafından büyük ilgi gördü.

Kale Inner Wheel Kulübü; kadın dayanışmasını güçlendirmek, toplumsal farkındalık yaratmak ve sosyal sorumluluk projeleri ile topluma katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

Şıklık ile anlamı bir araya getiren bu özel gece, hem estetik hem de verdiği güçlü mesajlarla örnek bir organizasyon olarak hafızalarda yer etti.

 

 

Continue Reading

GÜNDEM

Vakıflar Bankası’nın öz kaynakları 869 milyon TL’ye yükseldi

Published

on

Kıbrıs Vakıflar Bankası’nın 43. Yıllık Olağan Genel Kurulu dün gerçekleştirildi.

Bankanın kredileri yüzde 79 oranında artarak 5,9 milyar TL’ye, mevduatları yüzde 53 oranında artarak 9,5 milyar TL’ye ve öz kaynakları yüzde 56 artarak 869 milyon TL’ye yükseldi

Kıbrıs Vakıflar Bankası’nın 43. Yıllık Olağan Genel Kurulu bugün Lefkoşa’da Concorde Tower Hotel’de gerçekleştirildi.

Olağan Genel Kurul toplantısında ilk olarak Yönetim Kurulu Başkanı Ecem Topaloğlu ile Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özorun açılış konuşmalarını yaptı.

Konuşmalarda Kuruluşunun 44.yılı ve faaliyetlerine başlamasının 43. yılını yaşayan Kıbrıs Vakıflar Bankasının, 175 çalışanı, 11 Şubesi ve 14,6 milyar TL aktif büyüklüğü ile KKTC bankacılık sektörünün tek kamu bankası olduğu vurgulandı.

Bankanın güçlü ve güvenilir yapısını sürdürme vizyonu doğrultusunda, başta küçük esnaf ve küçük-orta boy işletmeler olmak üzere, bireylere, emeklilere, ticari işletmelere ve diğer tüm sektörlere ihtiyaçlara uygun çeşitli kredi seçenekleri sunulduğunu, yüzlerce girişimcinin desteklendiğini, halktan sağlanan kaynakların yine halka aktarılmasına özen gösterildiği ifade edildi.

Genel Kurulda, 2025 yılında gösterilen olumlu performans nedeniyle Bankanın Yönetim Kurulu Üyelerine, Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarına, Bölüm, Birim ve Şube Yöneticilerine ve tüm çalışanlarına verdikleri emeklerden dolayı teşekkür edildi.

Mali işlerden Sorumlu Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Şirket Sekreteri Elvan Kınış gündem maddelerinin sunumunu yaptı. Bankanın 2025 yılı mali tabloları, bankacılık risklerinin yönetimi ve finansal sağlamlık göstergeleriyle ilgili bilgiler verdi.

Bankanın 2025 yıl sonu itibariyle aktiflerinin %55 oranında artarak 14.6 milyar TL’ye, kredilerinin %79 oranında artarak 5,9 milyar TL’ye, mevduatlarının %53 oranında artarak 9,5 milyar TL’ye ve özkaynaklarının ise %56 oranında artarak 869 milyon TL’ye yükseldiği belirtildi.

Hiissedarların onayına sunulan, Yönetim Kurulu Raporu, 2025 yılı bilanço ile kâr ve zarar cetveli oy birliği ile onaylandı dilek ve temenniler bildirildi ve Genel Kurul tamamlandı.

 

Continue Reading

gündem