Connect with us

GÜNDEM

“Tüm bu eserler birer hazine niteliğinde”

Published

on

YDÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi 19 ödüllü akademisyen sanatçısı tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırlanan “Güzel Sanatlar Ekim Sergisi”, Cumhurbaşkanı Tatar tarafından YDÜ’de açıldı.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 466’ıncı sergisi olma özelliğini taşıyan serginin açılışında konuşan Tatar, “YDÜ, sadece akademik başarılarıyla değil, sanat ve kültür alanında da ülkemizden sıkça söz ettiriyor. Tüm bu eserler birer hazine niteliğinde…” ifadelerini kullandı

Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi  19 ödüllü akademisyen sanatçısı tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırlanan “Güzel Sanatlar Ekim Sergisi”, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı. Serginin açılışına Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı da katıldı.

10 Aralık’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek sergi; resim, heykel, seramik ve baskı resimden oluşan 50 eseri sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi aynı zamanda Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 466’ıncı sergisi olma özelliğini taşıyor.

Sanatseverlerin yoğun ilgisi ile gerçekleşen serginin açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Maddi değerlerin peşinden koşulan bir dünyada, sanat ve kültür, bizlere özgürlüğün ve yaratıcılığın ifadesini sunar.”

Konuşmasına “Güzel Sanatlar Ekim Sergisi”nde emeği geçen tüm sanatçılara teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Yakın Doğu Üniversitesi, bir eğitim kurumu olmanın ötesinde, kültür ve sanatı özümseyen ve yaşatan bir değerler yuvasıdır” dedi.

KKTC’nin, tüm propagandalara rağmen Doğu Akdeniz’de güçlü bir  Türk devleti olarak varlığını sürdürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Yakın Doğu Üniversitesi, sadece akademik başarılarıyla değil, sanat ve kültür alanında da ülkemizden sıkça söz ettiriyor” dedi. Yakın Doğu Üniversitesi’nin müzeleri ve sergileri ile binlerce eseri muhafaza etmesinin gelecek nesiller için büyük önem taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kültür ve sanat, insanlığı ileriye taşıyan köprülerdir. Maddi değerlerin ve tüketimin peşinden koşulan bir dünyada, sanat ve kültür, bizlere özgürlüğün ve yaratıcılığın ifadesini sunar” ifadelerini kullandı.

Her bir eserin özgür bir ortamda üretildiğini ve sanatçıların duygu, düşüncelerini açıkça yansıttığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Tüm bu eserler birer hazine niteliğinde. Bizler Kıbrıs Türk halkı olarak; özgürlüğün, kültürün ve sanatın değerini çok iyi biliyoruz. Bu yüzden bu mirası daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Tüm bu eserler; sanatın toplumla buluşmasında bir köprü görevi görürken, santın toplum üzerinde bıraktığı dönüştürücü etkiye de güç katacak.”

Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ konuşmasına, “Sanatın farklı disiplinlerinden eserlerle bezenmiş bu özel sergi, yalnızca bir sanat etkinliği olmanın ötesinde, ülkemizin kültürel mirasına olan bağlılığımızın bir nişanesi olarak çok değerlidir” sözleri ile başladı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yakın zamanda gerçekleştirdiği uluslararası temaslarından ve buralarda yaptığı konuşmlarından da bahseden Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar’ın, Kırgızistan’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi’nin 11’inci Zirvesi ile Belçika ve Polonya’daki temaslarında; Yakın Doğu Üniversitesi’nin dünya sıralamalarındaki başarılarını ve ülkemizin yerli otomobili GÜNSEL’in uluslararası arenada kazandığı başarıları vurgulamasını büyük bir gururla takip ettik. Bu vesileyle, kendisine en içten teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Konuşmasına Yakın Doğu Üniversitesi’nin akademik başarılarına vurgu yaparak devam eden Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Times Higher Education’ın birkaç hafta önce güncellediği ‘2024 Dünya Üniversiteleri Etki Sıralaması’nda ‘Dünyanın en etkili ilk 300 üniversitesi’ arasında yer aldık.  Aynı araştırmada “Eğitim Kalitesi”nde dünyada 6’ncı sırada; ‘Sürdürülebilir Şehir ve Toplumlar’ kategorisinde ise dünyanın en etkili 8’inci üniversitesi olarak gösterildik” dedi.

Sanatı toplumsal gelişimin temel taşı olarak gördüklerini belirten Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Tüm bu eserler; sanatın toplumla buluşmasında bir köprü görevi görürken, aynı zamanda sanatın toplum üzerinde bıraktığı dönüştürücü etkiye de güç katacak” dedi.

Prof. Dr. Erdal Aygenç: “Sanat; insanın elinin, beyninin ve yüreğinin bir araya gelerek yarattığı estetik bir süreçtir.”

Konuşmasına sanatın özüne ve yaratım sürecine dair önemli vurgular yaparak başlayan Prof. Dr. Aygenç, ünlü ressam Brullof’un öğrencisiyle olan konuşmasından alıntı yaparak “Brullof, öğrencilerinden birinin çalışması üzerinde küçük bir düzeltme yapar. Öğrenci ise minik bir düzeltme ile tamamen değişen resme hayretle bakarak ‘siz bir tek noktaya dokundunuz; fakat eser ne kadar değişti?’ der. Brullof ise şu cevabı verir: ‘Sanat o küçük noktanın başladığı yerde başlar’” ifadesini kullandı. Prof. Dr. Aygenç, bu diyaloğu “Gerçekten de bir eserin vücut bulmasında başlangıç noktası çok önemlidir. Ondan sonra her biçim, renk o sihirli noktanın etrafında şekillenir. Bu bakış açısı ile, her sanat eseri adeta evrenin bir sembolüdür; kendi içinde, her parça birbiriyle bağlantılıdır” sözleri ile yorumladı.

Prof. Dr. Aygenç, “Bir sanat eserini anlamak için sadece tek bir detaya bakmak yeterli değildir. Tıpkı evren gibi, sanat da bir harmoniye sahiptir. Sanat; insanın elinin, beyninin ve yüreğinin bir araya gelerek yarattığı estetik bir süreçtir. Amacı ise evreni ya da doğayı kopyalamak değil, onları yorumlamak, ifade etmek ve geleceği sezmekten ibarettir” dedi.

Prof. Dr. Erdal Aygenç konuşmasını “Her ay açtığımız sergilerle bir araya gelmemizi ve eserlerimizi paylaşmamızın yanında sanat üzerine söyleşmemizi sağlayan; enerjisini, motivasyonunu her daim hissettiğimiz Kurucu Rektörümüz Dr. Suat Günsel’e; Yakın Doğu Oluşum Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Günsel’e ve tüm Günsel ailesine bir kez daha en samimi teşekkürlerimi sunuyorum. Ttüm katılımcı sanatçılarımızı ve sergi küratörü Prof. Erdoğan Ergün’ü kutluyorum” sözleri ile noktaladı.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

Gürsel Uzun bölge amirlikleri için sahada

Published

on

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, İskele ve Güzelyurt Bölge Amirlik binalarına yönelik yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, İskele ve Güzelyurt Bölge Amirlik binalarına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında sahada incelemede bulundu.

KIB-TEK’ten verilen bilgiye göre, İskele ve Güzelyurt Bölge Amirlik binalarının ihale sürecinin 8 Mayıs tarihinde tamamlanacağını ve Kurumun hizmet altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen projelerin planlandığı şekilde ilerlediğini belirten Uzun, çalışmaların yakından takip edildiğini vurguladı.

Öte yandan daha önce iptal edilen Gazimağusa Amirlik binası ihalesinin yeniden başlatılması için Merkezi İhale Komisyonu’na (MİK) gerekli başvurunun yapıldığı bildirildi.

İSKELE’DEKİ 9 DÖNÜMLÜK ARAZİDE İNCELEME

İskele Amirlik binasının inşa edileceği yaklaşık 9 dönümlük arazi de bölge amiri ile birlikte yerinde incelendi. Uzun, “projenin en uygun şartlarda hayata geçirilmesi için teknik değerlendirmelerin sürdüğünü” ifade etti.

Continue Reading

GÜNDEM

Abiye defilesinde barış mesajları

Published

on

Kale Inner Wheel Kulübü’nün doğaya katkı çerçevesinde düzenlediği abiye defilesinde barış mesajları verildi

Kale Inner Wheel Kulübü, Derya Grup sponsorluğunda şıklık ve barışı bir araya getirdi

Lefkoşa’daki Paşa Otel Havuz Başı’nda, Kale Inner Wheel Kulübü tarafından Derya Grup sponsorluğunda düzenlenen özel gece; kadın abiye defilesi ve gala yemeği ile büyük ilgi gördü.

Gecede, Hayriye Vurdu Ajansı’nın mankenleri kırmızı halıda yürüyerek sezonun en zarif abiye modellerini sergiledi. Estetik ve zarafetin ön planda olduğu defile, izleyicilerden tam not aldı.

Gecenin en dikkat çekici anı ise final bölümünde yaşandı. Mankenler, üzerlerinde taşıdıkları mesajlı kartlarla sahnede durarak “Barış, Zarafetin En Güçlü Halidir” ve “Gerçek Şıklık, Barışla Tamamlanır” mesajlarını güçlü bir görsellikle yansıttı. Sunucu konuşmasıyla bütünleşen bu anlamlı final, basın ve sosyal medya için etkileyici ve hafızalara kazınan kareler oluşturdu.

Kale Inner Wheel Kulübü Başkanı Derya Alp yaptığı konuşmada, gecenin yalnızca estetik bir etkinlik olmadığını vurgulayarak; kadın dayanışması, toplumsal farkındalık ve barış mesajlarının önemine dikkat çekti.

Etkinlikten elde edilen gelirin, kulübün yürütmekte olduğu Yeşillendirme Projesi kapsamında değerlendirileceği belirtilirken, doğaya katkı sağlamanın mutluluğu geceye katılan misafirlerle paylaşıldı.

Gecenin sonunda gerçekleştirilen çekilişle, yerli sanatçı Ruzen Atakan’ın özel bir eseri, şanslı bir davetliye hediye edildi. Bu anlamlı armağan, geceye sanatsal bir değer katarken davetliler tarafından büyük ilgi gördü.

Kale Inner Wheel Kulübü; kadın dayanışmasını güçlendirmek, toplumsal farkındalık yaratmak ve sosyal sorumluluk projeleri ile topluma katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

Şıklık ile anlamı bir araya getiren bu özel gece, hem estetik hem de verdiği güçlü mesajlarla örnek bir organizasyon olarak hafızalarda yer etti.

 

 

Continue Reading

GÜNDEM

Vakıflar Bankası’nın öz kaynakları 869 milyon TL’ye yükseldi

Published

on

Kıbrıs Vakıflar Bankası’nın 43. Yıllık Olağan Genel Kurulu dün gerçekleştirildi.

Bankanın kredileri yüzde 79 oranında artarak 5,9 milyar TL’ye, mevduatları yüzde 53 oranında artarak 9,5 milyar TL’ye ve öz kaynakları yüzde 56 artarak 869 milyon TL’ye yükseldi

Kıbrıs Vakıflar Bankası’nın 43. Yıllık Olağan Genel Kurulu bugün Lefkoşa’da Concorde Tower Hotel’de gerçekleştirildi.

Olağan Genel Kurul toplantısında ilk olarak Yönetim Kurulu Başkanı Ecem Topaloğlu ile Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özorun açılış konuşmalarını yaptı.

Konuşmalarda Kuruluşunun 44.yılı ve faaliyetlerine başlamasının 43. yılını yaşayan Kıbrıs Vakıflar Bankasının, 175 çalışanı, 11 Şubesi ve 14,6 milyar TL aktif büyüklüğü ile KKTC bankacılık sektörünün tek kamu bankası olduğu vurgulandı.

Bankanın güçlü ve güvenilir yapısını sürdürme vizyonu doğrultusunda, başta küçük esnaf ve küçük-orta boy işletmeler olmak üzere, bireylere, emeklilere, ticari işletmelere ve diğer tüm sektörlere ihtiyaçlara uygun çeşitli kredi seçenekleri sunulduğunu, yüzlerce girişimcinin desteklendiğini, halktan sağlanan kaynakların yine halka aktarılmasına özen gösterildiği ifade edildi.

Genel Kurulda, 2025 yılında gösterilen olumlu performans nedeniyle Bankanın Yönetim Kurulu Üyelerine, Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarına, Bölüm, Birim ve Şube Yöneticilerine ve tüm çalışanlarına verdikleri emeklerden dolayı teşekkür edildi.

Mali işlerden Sorumlu Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Şirket Sekreteri Elvan Kınış gündem maddelerinin sunumunu yaptı. Bankanın 2025 yılı mali tabloları, bankacılık risklerinin yönetimi ve finansal sağlamlık göstergeleriyle ilgili bilgiler verdi.

Bankanın 2025 yıl sonu itibariyle aktiflerinin %55 oranında artarak 14.6 milyar TL’ye, kredilerinin %79 oranında artarak 5,9 milyar TL’ye, mevduatlarının %53 oranında artarak 9,5 milyar TL’ye ve özkaynaklarının ise %56 oranında artarak 869 milyon TL’ye yükseldiği belirtildi.

Hiissedarların onayına sunulan, Yönetim Kurulu Raporu, 2025 yılı bilanço ile kâr ve zarar cetveli oy birliği ile onaylandı dilek ve temenniler bildirildi ve Genel Kurul tamamlandı.

 

Continue Reading

gündem