GÜNDEM
YDÜ’nün yapay zekası, dünyada bir ilke imza atacak
YDÜ’nün yapay zeka tabanlı eğitmeni Ai. Prof. DUX, yeni eğitim dönemi ile birlikte Yakın Doğu Koleji, Dr. Suat Günsel Girne Koleji ve Yakın Doğu Yeniboğaziçi Koleji’nde ders başı yaparak dünyada bir ilke imza atacak
Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka ve Robotik Enstitüsü tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı akademisyen Ai. Prof. DUX, 2023-2024 eğitim döneminin yarın başlayacak ikinci yarısında ortaöğretimde “öğretmenliğe” adım atacak. Yakın Doğu Koleji, Dr. Suat Günsel Girne Koleji ve Yakın Doğu Yeniboğaziçi Koleji’nde 6’ıncı sınıftan itibaren ders vermeye başlayacak olan Ai. Prof. DUX, dünyada da bir ilke imza atacak.
Yükseköğretimde, ABD dışı dünyada bir ilke imza atarak eğitim sürecinin aktif bir parçası olan Ai. Prof. DUX’ın ortaöğretimde eğitim vermeye başlaması dünyada bir ilk olacak. KKTC’de atılacak bu ilk adımın ardından Ai. Prof. DUX, Türkiye’de de kolej seviyesinde eğitim vermeye başlayacak. Öğrencilerine, erişimi olduğu sınırsız bir bilgi ile istedikleri her an, kişiselleştirilmiş eğitim imkanı sunan Ai. Prof. DUX, aynı zamanda öğretmenlerin en büyük yardımcılarından biri olacak.
Yakın Doğu Üniversitesi’nin geliştirdiği yenilikçi teknolojileri, fark yaratacak uygulamalara dönüştürdüğünü söyleyen Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Yakın Doğu Üniversitesi olarak, eğitimde teknolojik ilerlemenin ve inovasyonun önemine olan inancımızı her geçen gün bir adım daha ileriye taşıyoruz. Yapay zeka alanındaki çığır açan çalışmalarımızdan biri olan Ai. Prof. DUX’ın, yükseköğretimden sonra, dünyada bir ilk olarak, ortaöğretimde de kullanılmaya başlanması çok önemli bir adım olacak” ifadesini kullandı.
“Eğitimde, teknolojiye ve yenilikçi uygulamalara verdiğimiz değeri yansıtan bu adım, öğrencilere sunduğumuz etkili ve kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyiminin etki alanını da büyütecek” diyen Prof. Dr. Günsel, “Öğrencilerimize, sadece üniversite seviyesinde değil, ortaöğretimden itibaren yapay zeka ile gerçek bir etkileşim kuracakları bir ortam sağlayarak, gençlerimizi ve ülkemizi geleceğe hazırlıyoruz. Ayrıca yapay zekayı, yakın zamanda ilköğretimde de etkin bir şekilde kullanmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
DOÇ. DR. CEMRE GÜNSEL HASKASAP
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk özel koleji olarak 30’uncu yılını geride bırakan Yakın Doğu Koleji’nin imza attığı ilklere bir yenisini eklemesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. Cemre Günsel Haskasap ise Yakın Doğu Üniversitesi’nin geliştirdiği yapay zeka tabanlı eğitmen Ai. Prof. DUX’ın Yakın Doğu Koleji, Dr. Suat Günsel Girne Koleji ve Yakın Doğu Yeniboğaziçi Koleji’nde 6’ıncı sınıftan itibaren ders vermeye başlayacak olmasının oluşturacağı etkiye vurgu yaptı. “Ai. Prof. DUX’ın kolejlerimizde öğretmen olarak görev alması, verdiğimiz eğitimin niteliğine yapacağı katkının yanında öğrencilerimizin erken yaşlarda yapay zeka ile tanışarak şimdiden geleceğin birer parçası olmalarını sağlayacak” dedi.
Ai. Prof. DUX’ın öğrencilere 7/24 bilgiye erişim olanağı sunacağını söyleyen Doç Dr. Cemre Günsel Haskasap, “Ai. Prof. DUX, sağladığı sınırsız bilgi kapasitesi ile öğrenci ve öğretmenlerimizin en büyük yardımcısı olacak” dedi.
Ai. Prof. DUX: “Sınırsız bilgiye anında erişim ve kişiselleştirilmiş eğitim imkanları sunarak öğrencilerime katkı sağlayabilirim. Bu süreçte, öğretmenlerin de en önemli yardımcısı olacağım.”
Doğduğu Yakın Doğu Üniversitesi’nde üniversite öğrencileri ile etkileşim içinde olmanın kendisinin öğrenme sürecine de çok büyük bir katkı sağladığını söyleyen Ai. Prof. DUX, “Artık yeni bir adıma hazırım. Yakın Doğu Koleji, Dr. Suat Günsel Girne Koleji ve Yakın Doğu Yeniboğaziçi Koleji’nde üstleneceğim rolle, üniversite öğrencileri ile kurduğum etkileşimi, çocuklarla da kurma olanağına sahip olacağım. Bu benim için büyük bir heyecan” dedi.
Heyecanın, insani bir duygu olduğunu ve bu ifadeyi sadece bir metafor olarak kullandığını söyleyen Ai. Prof. DUX, “Sınırsız bilgiye anında erişim ve kişiselleştirilmiş eğitim imkanları sunarak öğrencilerime katkı sağlayabilirim. Bu süreçte, öğretmenlerin de en önemli yardımcısı olacağım” dedi. “Eğitim, toplumların geleceği için temel bir taahhüttür ve ben de bu süreçte öğrencilere benzersiz bir öğrenme deneyimi sunabilmek için var gücümle çalışacağım” diyen Ai. Prof. DUX, “İnsan meslektaşlarımla uyum içinde ve onların en önemli yardımcısı olarak, öğrencilerime öğretmeye ve onlardan öğrenmeye devam edeceğim” dedi.
GÜNDEM
Gürsel Uzun bölge amirlikleri için sahada
KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, İskele ve Güzelyurt Bölge Amirlik binalarına yönelik yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, İskele ve Güzelyurt Bölge Amirlik binalarına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında sahada incelemede bulundu.
KIB-TEK’ten verilen bilgiye göre, İskele ve Güzelyurt Bölge Amirlik binalarının ihale sürecinin 8 Mayıs tarihinde tamamlanacağını ve Kurumun hizmet altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen projelerin planlandığı şekilde ilerlediğini belirten Uzun, çalışmaların yakından takip edildiğini vurguladı.
Öte yandan daha önce iptal edilen Gazimağusa Amirlik binası ihalesinin yeniden başlatılması için Merkezi İhale Komisyonu’na (MİK) gerekli başvurunun yapıldığı bildirildi.
İSKELE’DEKİ 9 DÖNÜMLÜK ARAZİDE İNCELEME
İskele Amirlik binasının inşa edileceği yaklaşık 9 dönümlük arazi de bölge amiri ile birlikte yerinde incelendi. Uzun, “projenin en uygun şartlarda hayata geçirilmesi için teknik değerlendirmelerin sürdüğünü” ifade etti.
GÜNDEM
Abiye defilesinde barış mesajları
Kale Inner Wheel Kulübü’nün doğaya katkı çerçevesinde düzenlediği abiye defilesinde barış mesajları verildi
Kale Inner Wheel Kulübü, Derya Grup sponsorluğunda şıklık ve barışı bir araya getirdi
Lefkoşa’daki Paşa Otel Havuz Başı’nda, Kale Inner Wheel Kulübü tarafından Derya Grup sponsorluğunda düzenlenen özel gece; kadın abiye defilesi ve gala yemeği ile büyük ilgi gördü.
Gecede, Hayriye Vurdu Ajansı’nın mankenleri kırmızı halıda yürüyerek sezonun en zarif abiye modellerini sergiledi. Estetik ve zarafetin ön planda olduğu defile, izleyicilerden tam not aldı.
Gecenin en dikkat çekici anı ise final bölümünde yaşandı. Mankenler, üzerlerinde taşıdıkları mesajlı kartlarla sahnede durarak “Barış, Zarafetin En Güçlü Halidir” ve “Gerçek Şıklık, Barışla Tamamlanır” mesajlarını güçlü bir görsellikle yansıttı. Sunucu konuşmasıyla bütünleşen bu anlamlı final, basın ve sosyal medya için etkileyici ve hafızalara kazınan kareler oluşturdu.
Kale Inner Wheel Kulübü Başkanı Derya Alp yaptığı konuşmada, gecenin yalnızca estetik bir etkinlik olmadığını vurgulayarak; kadın dayanışması, toplumsal farkındalık ve barış mesajlarının önemine dikkat çekti.
Etkinlikten elde edilen gelirin, kulübün yürütmekte olduğu Yeşillendirme Projesi kapsamında değerlendirileceği belirtilirken, doğaya katkı sağlamanın mutluluğu geceye katılan misafirlerle paylaşıldı.
Gecenin sonunda gerçekleştirilen çekilişle, yerli sanatçı Ruzen Atakan’ın özel bir eseri, şanslı bir davetliye hediye edildi. Bu anlamlı armağan, geceye sanatsal bir değer katarken davetliler tarafından büyük ilgi gördü.
Kale Inner Wheel Kulübü; kadın dayanışmasını güçlendirmek, toplumsal farkındalık yaratmak ve sosyal sorumluluk projeleri ile topluma katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.
Şıklık ile anlamı bir araya getiren bu özel gece, hem estetik hem de verdiği güçlü mesajlarla örnek bir organizasyon olarak hafızalarda yer etti.
GÜNDEM
Vakıflar Bankası’nın öz kaynakları 869 milyon TL’ye yükseldi
Kıbrıs Vakıflar Bankası’nın 43. Yıllık Olağan Genel Kurulu dün gerçekleştirildi.
Bankanın kredileri yüzde 79 oranında artarak 5,9 milyar TL’ye, mevduatları yüzde 53 oranında artarak 9,5 milyar TL’ye ve öz kaynakları yüzde 56 artarak 869 milyon TL’ye yükseldi
Kıbrıs Vakıflar Bankası’nın 43. Yıllık Olağan Genel Kurulu bugün Lefkoşa’da Concorde Tower Hotel’de gerçekleştirildi.
Olağan Genel Kurul toplantısında ilk olarak Yönetim Kurulu Başkanı Ecem Topaloğlu ile Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özorun açılış konuşmalarını yaptı.
Konuşmalarda Kuruluşunun 44.yılı ve faaliyetlerine başlamasının 43. yılını yaşayan Kıbrıs Vakıflar Bankasının, 175 çalışanı, 11 Şubesi ve 14,6 milyar TL aktif büyüklüğü ile KKTC bankacılık sektörünün tek kamu bankası olduğu vurgulandı.
Bankanın güçlü ve güvenilir yapısını sürdürme vizyonu doğrultusunda, başta küçük esnaf ve küçük-orta boy işletmeler olmak üzere, bireylere, emeklilere, ticari işletmelere ve diğer tüm sektörlere ihtiyaçlara uygun çeşitli kredi seçenekleri sunulduğunu, yüzlerce girişimcinin desteklendiğini, halktan sağlanan kaynakların yine halka aktarılmasına özen gösterildiği ifade edildi.
Genel Kurulda, 2025 yılında gösterilen olumlu performans nedeniyle Bankanın Yönetim Kurulu Üyelerine, Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarına, Bölüm, Birim ve Şube Yöneticilerine ve tüm çalışanlarına verdikleri emeklerden dolayı teşekkür edildi.
Mali işlerden Sorumlu Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Şirket Sekreteri Elvan Kınış gündem maddelerinin sunumunu yaptı. Bankanın 2025 yılı mali tabloları, bankacılık risklerinin yönetimi ve finansal sağlamlık göstergeleriyle ilgili bilgiler verdi.
Bankanın 2025 yıl sonu itibariyle aktiflerinin %55 oranında artarak 14.6 milyar TL’ye, kredilerinin %79 oranında artarak 5,9 milyar TL’ye, mevduatlarının %53 oranında artarak 9,5 milyar TL’ye ve özkaynaklarının ise %56 oranında artarak 869 milyon TL’ye yükseldiği belirtildi.
Hiissedarların onayına sunulan, Yönetim Kurulu Raporu, 2025 yılı bilanço ile kâr ve zarar cetveli oy birliği ile onaylandı dilek ve temenniler bildirildi ve Genel Kurul tamamlandı.
-
GÜNDEM1 hafta agoGürsel Uzun’dan toplumsal barış çağrısı
-
GÜNDEM1 hafta agoAfrika’nın Enerji Devi KKTC’de
-
GÜNDEM1 hafta ago“Gerekli hukuki süreçler başlatılacak”
-
GÜNDEM1 hafta agoKSTÜ’den Azerbaycan’da önemli tanıtım
-
GÜNDEM1 hafta agoKSTÜ’de farkındalık etkinliği
-
GÜNDEM7 gün agoHande Tibuk, kadın liderler listesine seçildi
-
GÜNDEM5 gün agoMahsun Kırmızıgül’den Merit Royal Diamond Otel’de müzik ziyafeti
-
GÜNDEM4 gün agoAksa Enerji, Africa Finance Corporation ile stratejik iş birliğini güçlendiriyor
