Connect with us

GÜNDEM

Rum Yönetimi’ne enerji için işbirliği çağrısı

Published

on

Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne seslenerek, “Geliniz işbirliği yapalım, Türkiye Cumhuriyeti üzerinden kabloyla Avrupa’ya bağlantı kuralım” çağrısını yineledi

Enerji’nin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler bugün Kıbrıs Türk Ticaret Odası Mustafa Çağatay Konferans Salonunda düzenlenen “Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi”nde ele alındı.

Doğu Akdeniz’de devam eden enerji tartışmaları, bölgesel aktörlerle büyük güçlerin Doğu Akdeniz’deki enerji politikaları ve son dönemde İsrail-Filistin savaşı ile birlikte yaşanan gelişmelerin irdelendiği zirve, KKTC’den Avrupa-Akdeniz Araştırmaları Merkezi (ASEMEDS) ile Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu (TUMBİFED) işbirliğinde yapıldı.

Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi”nde konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) seslenerek, “Geliniz işbirliği yapalım, Türkiye Cumhuriyeti (TC) üzerinden kabloyla Avrupa’ya bağlantı kuralım” çağrısını yineledi.

 

Güney Kıbrıs’ın Türkiye üzerinden Avrupa’ya enerji naklini reddetmesinin mantıklı ve uygulanabilir olmadığını belirterek, bunu Yunanistan üzerinden yapmanın ise hem maliyetli, hem zor olacağını kaydetti.

Tatar, federal bir temelde çoğunluğun azınlığı yöneteceği ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den tamamen dışlanacağı bir çözüm şekline onay vermeyeceklerinin herkes tarafından bilindiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’deki oyunun artık parametrelerinin değiştiğini, Akdeniz’deki potansiyelin adil şekilde dağılımını sağlayacak formülün iki devletli çözümden geçtiğini vurguladı.

Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet ve demokrasi bulunduğunu ifade eden Tatar, KKTC’nin günü geldiğinde tanınacağını, bugün yaşanmakta olan bazı ekonomik siyasi sıkıntıların da Türkiye’nin her zaman sağladığı desteklerle atlatılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin Doğu Akdeniz’in vaat ettiği potansiyelden payını alabilmesinin temelinde deniz hukuku ve uluslararası hukuk olduğunun altını çizerek, KKTC devletinin münhasır ekonomik bölgesi, kıta sahanlığı, karasuları, deniz yetki alanları ve Türkiye ile birlikte 462 bin kilometrekarelik bir hakka sahip olmasının “Mavi Vatan”daki bu hakların ne denli büyük olduğunu gösterdiğini belirtti.

Türkiye’nin vizyonuyla şu an açılmış olan Libya koridorunun KKTC ile birlikte değerlendirildiğinde yeni haritalar ve dengeler oluşacağını ve Güney Kıbrıs’ın ortaya koymaya çalıştığı birtakım projelere engel teşkil edebileceğini söyleyen Tatar, Rum tarafının Akdeniz’i adeta bir “Helen gölü” olarak görmek ve Türkiye’yi kuşatmak istediğini kaydetti. Tatar, Türk tarafının da farklı mahkemelere bu konuları götürmesinin ve hakkını aramasının önemli olduğunu aktardı.

Kıbrıs’ın, petrol ve doğal gaz rezervlerinin büyük boyutlara ulaşabileceği dünya ticaretinin kesişme noktasında olduğunun altını çizen Tatar, Güney Kıbrıs’ın yapmakta olduğu sondajın hukuka aykırı devam ettiğini belirtti. Tatar, Kıbrıs’ta iki ayrı devlet bulunduğunu ve garantörünün Türkiye olduğunu ifade ederek, Rum kesiminin kazı yapmasının uluslararası hukuka göre KKTC ve ve Türkiye’nin onayına tabi olduğunu fakat böyle bir onayın bulunmadığını söyledi.

Tatar şöyle konuştu:

“Dolayısıyla bir çatışma vardır. Bu çatışma işi nereye götürecek, birlikte göreceğiz. Kıbrıs meselesine çözüm bulunabilirse tüm bu zenginliklerin çok daha iyi bir değerle, çok daha verimli ve uygulanabilir şekilde Türkiye üzerinden aktarılabilmesi gerçekleşecektir… Türkiye üzerinden nakli reddetmekle (Rum tarafı) işi çok daha zora sokmaktadırlar. Yunanistan 1000 kilometre uzakta. Binlerce kilometre uzaklıklara bunu borularla nakletmek çok daha maliyetli ve zor… Mutlak surette, Kıbrıs sorununa adil, kalıcı ve yaşayabilir bir çözüm bulunabilirse bu zenginliklerin Türkiye üzerinden batı pazarlarına nakledilmesi çok daha kolay, çok daha gerçekçi şekilde gerçekleşebilir.

Bildiğiniz üzere, bugünlerde Türkiye – KKTC arası çift yönlü kabloyla yenilenebilir enerjinin, güneş enerjisinin ve üretilen enerjinin Avrupa’ya ulaştırılabileceği bir koridor söz konusudur. Burada üretilen enerjinin Türkiye iletim hatlarıyla Batıya iletilebilmesi söz konusudur… Fakat maalesef bizim önerilerimiz reddedilmekte, cevap bile verilmemekte ve Güney Kıbrıs Yunanistan’a kablo döşeme çalışması yürütmektedir. Bunun da uygulanabilir olmadığı ortaya çıkmıştır. Milyar dolarlık maliyetlerin nasıl finanse edileceği belli değildir… Kendilerine bir kez daha sesleniyorum; geliniz işbirliği yapalım. Türkiye üzerinden bu kabloyla bağlantı, dolayısıyla AB’ye kadar enterkonnekte bir sistemle Kıbrıs’ın enerji meselesini çözelim. Şu an iki tarafta da elektrik akaryakıt yakılarak elde edilmektedir. Bunun çevreyi ve insanı ne kadar olumsuz etkilediğini biliyoruz… Bizim söylediklerimize her ne kadar dünya ve Avrupa devletleri olumlu baksa da Rum Yönetimi KKTC’yi tanımadığı için buna onay vermemektedir…Akdeniz’deki potansiyelin adil bir şekilde dağılımı için Kıbrıs sorununun çözümlenmesi gerekmektedir. O çözümün şekli de artık iki devlettir çünkü bu saatten sonra artık federal bir temelde çoğunluğun azınlığı yöneteceği ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den tamamen dışlanacağı bir çözüm şekline onay vermeyeceğimizi herkes bilmektedir çünkü oyunun dengeleri ve parametreleri artık gerçekten değişmiştir…”

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

MetaTerra Holdings, Blockchain ve Finans Dünyasını KKTC’de Buluşturuyor

Published

on

Blockchain teknolojisini finansal sistemlerle bir araya getiren Miracle, kurumsal dönüşümünü tamamlayarak MetaTerra Holdings adıyla yeni bir yapılanmaya geçtiğini duyurdu. Bu dönüşümün ilk adımı olarak MetaTerra Holdings, 11 Ekim 2025 Cumartesi günü saat 10.00’da Yakın Doğu Üniversitesi ev sahipliğinde “Blockchain and the Future Economy” başlıklı bir panel düzenliyor.

Etkinlik, blockchain ile finans dünyasının kesişim noktalarına ışık tutarken, sektörde küresel ölçekte söz sahibi birçok önemli ismi bir araya getiriyor. Panelin konuşmacı kadrosu şöyle:

  • Douglas Anderson – Kurumsal Finans ve Blockchain Stratejisti
  • Stephen Moore – Ekonomist ve Politika Danışmanı
  • John Beyer – Finans, Teknoloji Yöneticisi ve Girişimci
  • Hakan Törehan – Fintech & Blockchain Stratejisti, MetaTerra Holdings CEO
  • Fernando Vildósola – Girişimci ve Ticaret Yenilikçisi
  • Paul Randall – Veri, Kredi ve Puanlama Uzmanı

Panelde blockchain’in finansal sistemlerle entegrasyonu, dijital varlıkların regülasyon süreçleri ve MetaTerra Holdings’in küresel vizyonu gibi başlıklar ele alınacak. Aynı zamanda bu etkinlik, KKTC’nin finansal ve teknolojik dönüşüm süreçlerinde aktif rol oynayabileceğini gösteren önemli bir adım olma niteliği taşıyor.

Katılımcılar, sadece teorik bilgi değil; aynı zamanda küresel örnekler ve gerçek uygulama alanlarından güncel bilgilerle buluşma fırsatı yakalayacak.

Continue Reading

GÜNDEM

Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nden Filistin Dayanışma Çadırına Destek

Published

on

Kıbrıs Filistin İnisiyatifi tarafından Lefkoşa Terminal bölgesinde kurulan Filistin Dayanışma Çadırı, Filistin halkının maruz kaldığı insan hakları ihlallerine dikkat çekmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirildi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, bu anlamlı girişime destek vererek, bünyesinde yer alan Evkaf İyilik Gönüllüleri ekibi ile birlikte çadır alanında yer aldı. Gönüllüler, alanda bilgilendirme faaliyetlerinde bulunarak ziyaretçilere Filistin’de yaşanan insani durum hakkında bilgi aktardı.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Tarihsel misyonumuz ve vakıf kültürümüz gereği, her dönemde mazlumun yanında olmayı ilke edindik. Filistin halkının maruz kaldığı haksızlıklara dikkat çekmek ve kamuoyunda vicdani bir farkındalık oluşturmak amacıyla kurulan bu çadırı desteklemek, bizim için insani ve ahlaki bir sorumluluktur.”

Kıbrıs Filistin İnisiyatifi tarafından organize edilen etkinliğe, toplumun farklı kesimlerinden kişi ve kurumlar da katkıda bulundu. Kıbrıs Vakıflar İdaresi, bu tür dayanışma girişimlerine destek vermeye devam edeceğini belirterek, halkı Filistin konusunda duyarlı olmaya davet etti.

 

Continue Reading

GÜNDEM

Hadise ile Gönyeli’de tarih yazıldı

Published

on

Ünlü sanatçı Hadise, GABFEST 2025 Gençlik Festivali’nin final gecesinde sahne aldı, binlerce kişiye unutulmaz bir gece yaşattı

Gönyeli-Alayköy Belediyesi’nin düzenlediği GABFEST 2025 Gençlik Festivali, final gecesinde on binlerce kişiyi Gönyeli Çemberi’nde buluşturdu.

Festivalin final sahnesinde dün akşam ünlü sanatçı Hadise, coşkulu performansıyla alanı dolduran kalabalığa unutulmaz bir gece yaşattı, seyirci rekoru kırıldı, Gönyeli Çemberi adanın kalbi haline geldi.

Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, festivale ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“GABFEST 2025’İ HEP BİRLİKTE TARİHE YAZDIK”

6 hafta boyunca sporla, kültürle, sanatla ve eğlenceyle herkesin kendine yer bulduğu büyük bir yolculuğu birlikte yaşadık.

Bu yolculuğun en değerli kazanımı halkımızın coşkusu, memnuniyeti ve ortak anılarımız oldu.

Başta bu yükü omuzlayan Yüce Ertanın ve Radyo Juke ekibine, özveriyle gece gündüz çalışan belediye personelime, meclis üyelerime, polis teşkilatımıza, sponsorlarımıza ve emeği geçen herkese gönülden teşekkür ederim.

GABFEST 2025, Gönyeli-Alayköy’ün birliğini, üretkenliğini ve gücünü bir kez daha ortaya koydu. Bu festival artık hepimizin ortak gururu, geleceğe taşıyacağımız en güzel mirasımızdır.”

 

 

Continue Reading

gündem